Network Menu

Toledo – Madrid resa SWEA VEMA 2014

toledo-madrid

Efterresa till Toledo och Madrid med SWEA-tjejer från VEMA regionmöte i Torrevieja 2014

Vilken härlig skara SWEA-Tjejer som hade anmält sig till efterresan till Toledo, Madrid och Segovia och gav sig av tidigt måndag morgon den 6 oktober med buss. Vårt första mål var ett kort stopp i Toledo för att dels äta lunch och dels bese den underbara katedralen. Toledo var tidigare huvudstad i Spanien men Filip 11 flyttade hovet till Madrid som blev huvudstad 1606.

Efter lunch och besök i katedralen gick färden vidare till Madrid och incheckning på hotell Gavinet på Calle Toledo inte långt från Plaza Mayor. Våra tapas med vin intogs inte långt från Plaza Mayor på Bodegan Bohem. Det hade varit en lång dag och många drog sig snart tillbaka till hotellet för en god natts sömn.

Dagen efter blev det sightseeing med engelsktalande guide som visade oss Kungliga Palatset, Kyrkan. Posten, Biblioteket, Rådhuset, alla vackra fontäner samt affärsgatan Gran Via. Madrid grundades 852 av Muhammed 1 som en morisk by. Erövrades 1085 av kristna och blev kastiliansk- Madrid erhöll sina stadsrättigheter 1202 och blev Spaniens huvudstad 1606. Madrid har idag ca 3,5 miljoner invånare.

Lunch på El Prado samt en lång vandring genom museét där man kan upptäcka många härliga tavlor av Rubens, El Greco, Goya, Velazquez, Ribera, Raphael, Titian, och Murillo. Trötta och nöjda tillbaka på hotellet för att byta om och äta god middag. Denna kväll blev det i stadsdelen La Latino en liten spansk restaurang med god mat.

Bussen hämtade oss tidigt onsdag morgon för att ta oss till La Granja de San Ildefonso där ett av det spanska kungahusets resident är beläget. Palatset byggdes under Filip V:s regering som ville ha ett litet barrockpalats med stora trädgårdar ” ett litet Versailles”. Slottet slutfördes i slutet av 1798. Vi besökte även ett Glasbruk i La Granja med en super duktig guide som berättade om hur man tillverkar glasfönster, vinglas och altartavlor i glas. Vi fick även en liten glimt av Segovias underbara medeltida borg Alcazar som ligger till grund för Walt Disneys sagoslott samt den romerska akvedukten som gör en helt mållös. I närheten av borgen finns även den vackra katedralen. Denna stad Segovia vill jag återkomma till för att upptäcka och besöka dess sevärdheter. Vi hade en sagolik tur som hittade restaurangen på landet utanför Segovia vilken vi kan rekommendera, San Pedro Abanto där vi åt en otroligt god spädgris som är traktens specialitet.

Vi är tillbaka i Madrid för att byta om på hotellet och bege oss till Svenska Ambassaden. Väl mottagna av Cecilia vår ambassadör i Spanien som guidade oss runt i det vackra residentet. Efter ett gott vin åkte vi till restaurangen Xentes där vi åt olika rätter med gott vin.

Hemresan gick via Azzenjuez som även har ett sommarpalats använt av Filip V för att jaga vilt. Det fanns tidigare gott om björn i dessa trakter. En mycket vacker plats där vi även intog en mycket god lunch på El Reno. Vi besökte även slottet som efter kl.15.00 bjuder in alla EU- medlemmar att gratis besöka slottet. Väl värt ett besök!

Tillbaka i Torrevieja torsdag kväll med alla nöjda och glada resenärer. Jag vill tacka alla glada SWEA-tjejer för att ni hjälpte oss SWEA-Tjejer från Costa Blanca till att göra denna resa oförglömligt bra.

Tack till er alla!

Ordförande

Gunilla Westerlund
SWEA Costa Blanca

, , ,